Jag träffar Sophie, som egentligen heter något annat, på ett fik i Uppsala. Hon ger ett vaket intryck, är lätt att prata med och det är svårt att föreställa sig att hon för inte så länge sedan var djupt nere i ett Tramadolmissbruk.

LÄS MER: Allt fler unga i Uppsala drogar sig med Tramadol

Sophie berättar utlämnande om sin långa och tuffa resa med drogen. Efter att ha tagit det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol i ett år försökte hon lägga av, vilket blev en chockartad upplevelse.

– När giftet gick ur kroppen började jag skaka och svettas. Jag blödde näsblod och musklerna i benen blev alldeles spända.

Abstinensen gav svåra sömnproblem och efter att ha varit vaken tre dygn i sträck blev hon manisk. Avtändningen pågick i veckor.

– Jag har aldrig varit med om något så jobbigt i hela mitt liv, säger Sophie.

När Sophie började ta Tramadol var hon 15 år. Som för många andra missbrukare var den första bekantskapen med drogen en behaglig upplevelse.

– Jag var tillsammans med ett gäng kompisar och någon bjöd på en tablett. Jag kände en skön känsla i kroppen, all ångest och stress försvann.

När Sophie var 16 år blev hon ihop med en kille som missbrukade Tramadol. Sophie hade dålig kontakt med sina föräldrar och flyttade in hos sin pojkvän som alltid hade piller hemma. Han sålde preparatet och ofta skaffade han det via olagliga drogbutiker på nätet.

Under ett halvår tog hon Tramadol dagligen, ibland flera gånger om dagen. Det gick allt sämre i skolan och hon skolkade ofta. Istället var hon hemma hos sin kille, tog droger och sov bort dagarna.

– Drogen stänger av allt och gör att man går in i en bubbla.

När hennes kille åkte in i ungdomsfängelse för att ha sålt Tramadol flyttade hon tillbaka till föräldrarna men fortsatte med pillren. Föräldrarna, som inte anat hennes missbruk, gav henne pengar till mat men eftersom drogen dämpade hungern köpte hon Tramadol istället. Ytterligare pengar skaffade hon genom att sälja varor som hon snattat i butiker.

Trots sin dåliga ekonomi bjöd hon vänner på drogen.

– Jag försökte få dem att bli beroende av Tramadol. Jag hoppades att de skulle börja missbruka och att de i så fall kunde bjuda mig så jag inte behövde lägga ut lika mycket pengar. Och jag lyckades få dem att bli beroende. Så fruktansvärt egoistisk och hänsynslös kan man bli av droger.

Till slut blev Sophies situation ohållbar. Det var då hon beslöt sig för att sluta med Tramadol.

En tid efter att hon genomgått veckorna av den plågsamma abstinensen tänkte Sophie att hon nog kunde testa Tramadol igen, bara en gång till.

Men det blev inte bara en gång och när effekten avtog övergick hon till andra droger som ecstasy och kokain. Vändpunkten kom när hon sedan skulle sluta med amfetamin och blev så dålig att hon hamnade på psyket. Därifrån flyttade hon för ett år sedan till ett behandlingshem.

– Där fick jag hjälp att lära känna mig själv och ta tag i jobbiga känslor istället för att fly från verkligheten.

Sophie berättar att hon idag varit drogfri i nästan ett år, hon bor med sina föräldrar och går i gymnasiet. Hon besöker regelbundet kommunens behandlingsenhet Ungdomscentrum för samtal och urinprov.

Hon upplever att en del skador från Tramadolet sitter kvar, till exempel har hon fått sämre minne och svårt att tänka.

– Tramadol har blivit en stor drog i Uppsala, men för mig medförde den inget positivt utan bara en massa förlorad tid.

– Till dem som tar Tramadol vill jag säga: sök hjälp om du inte kan sluta själv. Jag väntade länge med att ta emot behandling och det fick jag sota för ordentligt.