Senast det regnade i Uppsala var i början av april då det föll mellan 1-2 millimeter regn. Mardrömsprognosen visade regn och kyla redan under valborg men nederbörden i stället fick vänta till natten mellan 1 och 2 maj.

– Två nederbördsområden väntades över Uppsala på valborg men gick i stället skilda vägar. Efter att ha fällt regn och någon enstaka åskknall över Norduppland delades områdena och det ena drog ner öster om, och det andra väster om Uppsala, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Under natten mot torsdag (från klockan 20 onsdag kväll till klockan 07 torsdag morgon) föll det 10,8 millimeter regn över Uppsala, vilket var mest nederbörd i Svealand. Det var även tredje mest nederbörd i Sverige då det endast föll mer regn i Gårdsjö med 12,9 millimeter och Brämön med 14,5 millimeter, enligt de preliminära siffrorna.

– Vi har haft ett nederbördsområde som rört sig ner norrifrån under natten. Det kan bli ett uppehåll mitt under dagen men i kväll letar ett nytt regnområde sig ner över Uppsala. Det för även med sig kallare luft vilket gör att det kan falla blötsnö. Det är en väldig kontrast från de sista dagarna av april, säger Lovisa Andersson.

Nederbördsområdena och den kallare luften hänger kvar över Uppsala under de kommande dagarna och sträcker sig även in i början av nästa vecka, enligt prognosen. Temperaturerna kan pendla mellan 5-10 grader under dagtid till att visa minusgrader under nätterna.