En kväll i januari fick Uppsalapolisen larm om en personbil som kört av vägen på länsväg 288, Östhammarsvägen, utanför Uppsala. Föraren hade lyckats ta sig upp på vägen igen och fortsatt färden österut.

En patrull fick så småningom syn på bilen som vinglade kraftigt och var på väg att hamna i vajerräcket. Hastigheten var emellanåt över 100 km/tim enligt de efterföljande poliserna. Öster om Alunda körde bilen återigen i diket och den berusade föraren kunde gripas, sedan han först backat på polisbilen.

Polismannen åtalas nu för grovt rattfylleri och smitning. Under den vådliga färden backade mannen även på ett parkerat hästsläp men körde från platsen. Enligt åtalet utgjorde hans bilfärd "en påtaglig fara för trafiksäkerheten".

Mannen åtalas samtidigt för ofredande mot en kvinna som han tidigare haft en relation med. I polisförhören har mannen i huvudsak medgett gärningarna men förklarat att han bara har sporadiska minnesbilder av bilkörningen.

Fallet har utretts av åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, som utreder brottsmisstankar mot poliser. Inför rättegången har åklagaren begärt yttrande från Polisens personalansvarsnämnd angående eventuella följder för mannens anställning, vid en fällande dom.