Det var i januari som Uppsalapolisen fick larm om en personbil som kört av vägen på länsväg 288, Östhammarsvägen, utanför Uppsala. En polispatrull ryckte ut och fick syn på bilen som vinglade kraftigt i hög hastighet. Öster om Alunda körde bilen i diket på nytt, en polisman skyndade fram till bilen varpå föraren la i backen och körde in i polisbilen som hade stannat bakom. Så småningom lyckades polismannen få upp förardörren, vrida av tändningen och gripa mannen. Under den vådliga färden backade mannen även på ett parkerat hästsläp men körde från platsen.

Enligt polisen som grep mannen så var han "väldigt sliten och påtagligt påverkad av något".

LÄS MER: Uppsalapolis körde rattfull

LÄS MER: Uppsalapolis åtalas för rattfylleri och smitning

I tingsrättens dom framgår det att den gripne mannen, även han polis, varit sjukskriven i elva månader på grund av psykiska problem. Han åt även olika mediciner som han hade fått utskrivna. I tidigare förhör har han berättat att han, under samma kväll som gripandet, hade tagit en av dessa mediciner samt druckit alkohol. Han hade dock inte blivit informerad om att just denna medicin inte kunde kombineras med alkohol. I övrigt minns han inget mer från kvällen.

Enligt tingsrätten finns det inget som talar för att mannen vid ett tidigare tillfälle upplevt en sådan effekt som den gällande kvällen. I domen står det att han "därmed inte kan ha haft anledning att räkna med att de glas vin han drack i kombination med den ordinerade medicinen skulle få en sådan kraftig effekt och att han därför inte kan anses frivilligt ha försatt sig i den aktuella situationen". Mannen frias därför från grovt rattfylleri och obehörigt avvikande från trafikolycksplats, eftersom han inte anses haft uppsåt till varken bilkörningen eller agerandet under färden.

Mannen döms däremot för ofredande mot en kvinna han tidigare haft en relation med. Detta efter att han till henne skickat utmanade bilder av henne med innebörden att dessa skulle skickas till kvinnans arbetsplats samt spridas på nätet.

Han döms även för olovlig körning efter att han vid ett tillfälle i mars kört bil trots att hans körkort hade blivit återkallat efter händelsen i januari.

Mannen döms till 70 dagsböter.