Det sedvanliga skräphavet i Ekonomikumparken kan i år tunnas ut en smula. Nytt för i år är att valborgsfirare får möjlighet att skänka sin pant till ett välgörande ändamål. En mobil pantstation, eller som den också kallas, en pant-o-bil kommer att ställas upp i Ekonomikumparken på sista april.

– Vi vill göra det enkelt att göra rätt. Man slipper gå förbi en butik på vägen hem för att panta, man kan stanna till direkt i parken, säger Sofia Hellström, projektledare på Uppsala kommun.

Pantstationen kommer att vara bemannad med personal och har öppet klockan 10 – 20.

Artikelbild

| Pantstationen kommer att parkera i Ekoparken under sista april.

– Det kommer finnas ett alternativ att skänka pengarna till ett välgörande ändamål, i år går pengarna till Världsnaturfonden, WWF. Men det går även att få pengar tillbaka via Clearon, som är en kupong som går att använda i de flesta matbutiker i Uppsala. Det hanteras inga kontanter i pant-o-bilen.

Det är Uppsala kommun och företaget Pantamera som genomför kampanjen.

– Den syftar till att påverka människors attityd och påminna om att man bör panta burkar och flaskor. Uppsalaborna är duktiga på att panta men vi tycker att det känns viktigt att påminna studenter om återvinning. Det rör sig om otroligt mycket pant som är i omlopp på valborg, säger Carita Classon, produktchef på Pantamera som är en del av Returpack.