När det drar ihop sig till lunch här på UNT gäller det att vara tidigt iväg. Annars blir det till att äta med sked och kniv. I lunchmatsalen gapar nämligen bestickfacket för gafflar ofta tomt.

Nyligen blev gaffelfrågan aktuell i och med att kommunala Uppsala Vatten & Avfall AB byggt en tron av bestick som hittats i kompostavfallet.

På Uppsala Vattens Facebooksida är det någon som kommenterar besticktronen så här: "På jobbet försvinner särskilt gafflar. Nya gafflar köps in ständigt".

Artikelbild

| Vanlig syn i personalmatsalar.

På nätet finns flera vittnesmål från frustrerade personer som gått på gaffeljakt under lunchrasten.

En person som frekventerar Dagens Nyheters personalmatsal i Stockholm skriver att det konstant saknas gafflar. Att de ansvariga för DN:s lunchrum fyller på förråden verkar inte hjälpa. "Ett par dagar senare är det helt tomt", konstaterar skribenten.

Vart tar alla gafflar vägen, frågar sig bloggaren Matilda som kallar sig filosofie doktor i vardagsmysterier. "Är det någon som alltid äter på sitt kontor och glömmer ta med dem tillbaka till köket? Är det en gaffeltjuv som härjar?".

Men gaffelbristen verkar inte ha spridit sig överallt. Exempelvis Uppsala Vatten meddelar att man inte märkt någon övervikt av upphittade gafflar i avfallet när man byggt besticktronen.

Och personal vid Vaksalaskolans kök i Uppsala håller med om att det visserligen åker ner en hel del bestick i soporna men tycker att det snarare råder en viss övervikt av försvunna knivar.

Snart dags att gå och käka här på jobbet. Troligen skedlunch idag med.