Nyligen berättade tidningen om Anita Edström, blind i cirka 20 år, som först 2017 ansökte om en ledsagare men nekades. Hon anses nämligen kunna utföra grundläggande behov som att borsta tänderna, duscha och tvätta kläder, med mera. Hon har överklagat beslutet. Ärendet tas upp i förvaltningsrätten 19 mars.

Gert Höglund, 70 år, blev berörd av hennes öde.

– Jag vill göra detta för att jag skäms för Sigtuna kommun. Jag blir vansinnig på vårt nya Sverige. Ska det sparas, så ska det definitivt inte sparas på våra sjuka och gamla. Våra äldre har varit med och byggt upp Sverige, och då ska vi inte dra in på sjukvård och hjälpen till dem som tack. Det är bedrövligt, säger han.

Han är själv ledsagare åt två personer – han jobbar extra för att täcka upp pensionen.

– Nu kan inte en av mina brukare längre ha mig som ledsagare, då kommunen från och med årsskiftet börjar ta betalt för ledsagare, i hans fall med cirka 318 kronor per timme. Det är hans matpengar som åker. Ledsagning har tidigare varit kostnadsfritt i alla år, då han måste ha ledsagare för att vistas ute, och till läkarbesök. Nu löser han och jag detta, utan att han behöver betala för det.

Gert Höglund jobbar aktivt och hjälper även fattiga pensionärer i Stockholm. Han är orolig över utvecklingen.

– Men en sak är säker, jag kommer att hjälpa Anita, och inte en krona ska hon betala för att få livskvalitet på äldre dagar. Detta gör jag gratis, när jag får tid över.

Läs även: Blinda Anita längtar efter att komma ut

Läs även: Databas hjälper personer med funktionshinder

Läs även: Vill ha rätt lyft för tillgängligheten