Beslutet om att ta bort alla fyra boendevärdar klubbades i förra veckan. Men Väntjänsten ger inte upp kampen för att få ha boendevärdarna kvar.

– Klubbat och klubbat. Det finns möjlighet att ändra beslut. Det är inte hugget i sten. Det strider inte mot någon lag att ändra ett beslut om politikerna kommer till bättre insikt, säger Anita Ögren från Väntjänsten.

Hon är också ordförande i anhörigföreningen i Sigtuna. På ett möte med anhöriga som ska äga rum under onsdagskvällen kommer de anhöriga att diskutera hur de ska gå tillväga, bland annat när de ska lämna in namninsamlingen till Sigtuna kommun.

Anita Ögren blir uppeldad när hon berättar vad som motiverar henne att kämpa vidare.

– Under 60-80-talen flyttade en hel del människor in till Märsta. De har etablerat sig här och med sin kommunalskatt bidragit till att kommunen har gått framåt. En del av dessa människor har avlidit, och en del bor på våra äldreboenden. Jag är mån om att de äldre ska må bra. De ska inte bara få daglig skötsel med mat och omvårdnad. De behöver också stimulans och guldkant på dagen. Det är de värda efter alla år de har jobbat i kommunen.

Enligt henne har boendevärdar funnits sedan cirka 2010.

Förändringen beror på att äldre- och omsorgsförvaltningen har fått ett effektiviseringskrav motsvarande 8,6 miljoner, varav det mesta ligger på särskilt boende.

– Jag avskyr ordet effektivisering. Det är inte effektivisering utan besparing. Det är bättre att vara ärlig och säga som det är, säger Anita Ögren.

Förvaltningen tittar nu på olika arbetssätt – hur de ska organisera aktiviteter som nu ska utföras av omvårdnadspersonalen. Men den lösningen tvivlar Anita Ögren på.

– Det är ont om personal inom omvårdnad. I somras var det totalt kaos. Hur ska de hinna med sina ordinarie jobb och samtidigt ordna med aktiviteter?

Märta Lindberg som också är med på Väntjänsten håller med.

– Visst planerar förvaltningen aktiviteter. Men jag tror inte att personalen hinner fixa dessa. Det har hänt att de äldre fått vänta en halvtimme för att kunna få hjälp från personalen att gå på toa. Som det är nu hinner personalen inte med allt.

Läs mer: "Utan boendevärd blir livet bara förvaring"

Läs mer: Uppgift: Boendevärdarna försvinner