I helgen avgjordes finalspelet i handbollens ungdoms-SM (USM) i IFU Arena i Uppsala.

Sveriges bästa ungdomslag gjorde upp om SM-medaljer i sex olika klasser på sex olika planer under samma tak.

– Det var fantastiskt att ta sig hit och spela steg 5. Vi har haft bra utveckling under säsongen och visar under helgen att vi är nära toppen i Sverige, säger Kalle Andersson, tränare i Skånelas P18-lag.

Artikelbild

De kom trea i sin grupp efter en seger (35–17 mot Eskilstuna Guif), en oavgjord (26–26 mot Sävehof) och en förlust (18–21 mot Alingsås). De missade semifinal på grund av sämre målskillnad eftersom Sävehof vann med hela 32–8 i sin sista match mot Alingsås.

Därmed ställdes Skånela mot OV Helsingborg i en match om femteplatsen och det blev en jämn historia.

– Det var tråkigt att missa semifinal på grund av målskillnad men vi får skylla oss själva lite. Vi gjorde en för dålig prestation mot Alingsås och tappade segern mot Sävehof och det kostade oss avancemanget, säger Kalle Andersson.

Motståndarna hade länge ledningen men med drygt sex minuter kvar att spela kvitterade Skånela till 19–19.

Artikelbild

I slutminuterna var dock OV Helsingborg starkast och gjorde tre raka mål som innebar seger med 23–20.

Därmed slutade Skånela på sjätteplats i P18-klassen och målvakten Axel Åhlin togs ut i all star-laget.

Artikelbild

– Sista matchen blev en ganska avslagen historia då båda lagen var besvikna över att ha missat semifinal och det är förståeligt. Grabbarna kämpade och kämpade och visade att vi har bra ungdomar i Skånela, säger Kalle Andersson.

Även Skånelas F16-lag slutade trea i sin grupp efter en seger (33–21 mot Malmö) och två förluster (23–26 mot H43 Lund samt 22–27 mot Sävehof som sedan gick till final).

I matchen om femteplatsen ställdes Skånela mot Eslöv och strax före halvtid ryckte Skånela till sig en fyramålsledning. Den utökades efter pausen och till slut vann Märstalaget med 25–21.

– Vi tog ledningen tidigt och ledde hela vägen efter en bra instats. Att komma femma i Sverige är verkligen inte fy skam och på det stora hela är vi nöjda. Samtidigt känns det som vi hade kapacitet för någon placering högre men det är små marginaler, säger Dagge Lundin som leder laget tillsammans med Håkan Persson.

Ungdoms-SM inleddes i september med över 600 lag och i helgens finalspel deltog 48 lag i totalt 108 matcher.

– Vi har otroligt duktiga och talangfulla tjejer som är väldigt träningsvilliga. De tränar mycket och då blir det ofta bra, säger Dagge Lundin.

Hur var det att spela i Uppsala?

– Det var bästa arrangemanget någonsin med bra arena där allting var samlat på samma ställe. Allting har fungerat kanon och jag hoppas att det stannar i Uppsala. Det var mycket folk från Märsta här och det var kul.