Förra säsongen slutade Skånela på åttondeplats efter att ha besegrat OV Helsinborg med 24–21 i sista omgången och säkrat kontraktet på egen hand.

I en extremt jämn och tät tabell var det bara tre poäng upp fjärdeplatsen som innebar kval till SHE men även bara fyra poäng ned till direktnedflyttning.

– Vi vill ta steg framåt nästa säsong och vara ett topplag som utmanar på allvar. Förra säsongen var vi för ojämna och en ung trupp men de har blivit ett år äldre och fått mer erfarenhet. Men vi måste träna hårdare och bättre för att nå en högre nivå och kraven kommer att höjas för att nå dit, säger Fredrik Söderberg Wernheim, huvudtränare i Skånela.

Artikelbild

Skånelas försäsong pågår för fullt och har hållit på i ett antal veckor med fysträning.

Den pågår till vecka 26 då spelarna får ledigt och träna på egen hand efter program som tagits fram. I augusti återupptas de gemensamma träningarna med fys och handboll inför den kommande säsongen.

– Det här är en viktig period för alla spelare med uppbyggnad och fysträning. Man tappar en hel del under en lång säsong och nu handlar om att bygga upp kropparna med styrka och kondition, säger Fredrik Söderberg Wernheim.

I söndags spelade laget en träningsmatch i Vikingahallen mot Finlands U20-landslag som var på läger i Märsta och vann med 23–17.

– Det hör inte till vanligheterna att vi spelar en träningsmatch vid den här tiden men vi fick förfrågan och ställde gärna upp. Det varkul att bryta av med en match och det är alltid kul med handboll, säger Fredrik Söderberg Wernheim.

Lagbygget är redan i full gång och flera spelare har förlängt sina kontrakt och senast var viktiga målskytten Moa Andersson. Innan dess har bland annat Sofia Kou Aune, Veronica Wislander och Amanda Vinelund skrivit på nya avtal.

– Vi ville behålla 90 procent av den spelande truppen från förra säsongen och det känns jättebra att vi har kvar den stommen. Då kan vi bygga vidare och utveckla det som vi påbörjade förra säsongen, säger Fredrik Söderberg Wernheim.

In i laget har Agnes Lannermalm (högersexa) från Rosersberg och Therese Lundström (niometer) från Enköping kommit.

– Agnes är en spelare som vi tror väldigt mycket på och som är talangfull och träningsvillig. Therese är en annan typ av niometersspelare som vi saknat, hon kan gå på genombrott och attack och kompletterar en stark niometersuppställning med sin snabbhet och styrka, säger Fredrik Söderberg Wernheim.