Under tisdagen meddelade SAS att de flyttar Los Angeles-linjen till Köpenhamn. Det är den andra långlinjen efter Hongkong som bolaget flyttat från Arlanda det senaste året.

Det här kommer att drabba jobben i regionen, anser Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

– Våra företag är beroende av goda förbindelser med USA:s västkust så förlusten av direktlinjen kommer att försämra vår konkurrenskraft och attraktivitet. I längden riskerar det att innebära färre jobb och lägre tillväxt, säger Andreas Hatzigeorgiou i ett pressmeddelande.

En stor utbyggnad pågår på och kring Arlanda. Syftet är bland annat att möta konkurrensen med Kastrup och andra stora flygnav.

Flygtrafiken mellan Kastrup och Los Angeles startar 13 januari och kommer vara uppe i dagliga turer 31 mars.

Förklaringen till att linjen flyttar är enligt SAS kommersielle direktör Karl Sandlund, att det finns många resenärer i norra Europa som vill resa till Los Angeles från Köpenhamn.

Genom flytten utökas antalet flygningar från sex dagar till sju dagar i veckan, enligt honom.

Men Andreas Hatzigeorgiou vill nu att regeringen säger hur de vill ha det med satsningarna på Stockholm Arlanda airport.

– Det behövs en ordentlig och konstruktiv diskussion för hur Arlanda ska kunna få fler strategiska direktlinjer, klara framtidens kapacitetsbehov och samtidigt bli en viktig spelare som driver på flygbranschens hållbarhetsarbete, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Att svenskar ska mellanlanda för att resa vidare ut i världen anser han vara dåligt både för klimatet och för de svenska affärsförbindelserna.