Anledningen är att flera av de boende har lyckats ta sig ut, och sen gått vilse.

– Min mamma var ute och vandrade. Hon hamnade, som tur var, nere på Ärlinghem, där hon togs om hand så att hon kom tillbaka till Arhem. Det är inte roligt att få höra att ens anhörig har varit ute och gått, berättar Birgitta Granelid, vars mamma bor på Arhem.

Det finns fler exempel på att personer med demenssjukdom irrat bort från boenden i kommunen. Birgitta Granelid hjälpte själv två damer att ta sig tillbaka till Arhem, efter att de bett henne om skjuts därifrån.

Artikelbild

| Birgitta Granlid säger att frågan om kodlås på Arhems dörrar har diskuterats en längre tid.

En septembermorgon förra året hittade en privatperson en demenssjuk man som hade gett sig ut på natten och sen inte kunnat komma in på sitt boende igen, eftersom dörren var låst. Sigtuna kommun anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Att använda lås som de boende inte kan öppna på egen hand, är dock förbjudet i lag. Enligt Socialstyrelsen är ett kodlås samma sak som en låst dörr, för de flesta personer med måttlig eller svår demenssjukdom.

På Arhem finns det istället rörelselarm som skickar signaler till personalens larmtelefon om någon går ut genom en dörr. Larmen är aktiverade på kvällar och nätter, men inte på dagtid.

– På Arhem bor det personer som faktiskt kan gå ut själva på dagen och de kan ta sig in igen eftersom dörren är öppen. Vi ska inte inskränka på människors rätt till rörelsefrihet bara för att de är demenssjuka. Sjukdomen ser olika ut för olika individer, säger Birgitta Enblom, verksamhetschef för äldreomsorgen i Sigtuna kommun.

Artikelbild

| Denna dörr går att öppna innifrån. Men efter klockan 18 går den inte att öppna utifrån vilket innebär att brukare som lyckas ta sig ut blir utelåsta.

Sigtunabygden har talat med anhöriga till boende som anser att rörelselarmet har brister, och vill att kommunen tar fram ett annat alternativ.

– Larmet kan tjuta rätt mycket, så personalen vet inte alltid hur många som går igång. All personal vill ju ha en förändring. Kodlås är ju det som skulle vara säkrast, säger Birgitta Granelid.

Enligt verksamhetschefen Birgitta Enblom har Arhem upprättat handlingsplaner tillsammans med de anhöriga, för hur personalen ska agera om någon av de boende skulle vara borta en längre tid.

– Vi vet att vissa anhöriga och viss nattpersonal känner den här oron, och att det inte känns tryggt. Vi vill inte ha stängda dörrar på alla enheter dagtid. Man ska kunna gå runt i huset, hälsa på andra, delta i aktiviteter, och gå hem till sin lägenhet igen, utan att stoppas därför att man överträder en larmgräns. Vi arbetar hela tiden för att lösa dessa utmaningar på ett bra sätt, och samtidigt hålla oss till det som är rätt enligt lagar och föreskrifter, säger hon.