Krönika Filip Lander heter killen som kan ha räddat Almtuna. Han kvitterade till 2–2 borta mot Kristianstad när det var sex minuter och 21 sekunder kvar av den tredje perioden.

Nu har Almtuna råd att förlora mot "spöklaget" Vita Hästen.

Eller rättare sagt: Om Almtuna förlorar i Norrköping så räcker det med stor sannolikhet att vinna mot Kristianstad på söndag. Då kommer det nämligen att avgöras på målskillnad – för inte tappar Kristianstad poäng mot Tranås hemma på torsdag?

Almtuna besegrade Boden med 2–1, men det satt långt inne.

Boden var lite bättre än Almtuna i den andra perioden. Uddamålsledningen hängde på en skör tråd. Okej, Boden skapade inte så mycket på slutet, men ett mål är ingen säker ledning.

En styrning, en felstuds eller ett dåligt pass i egen zon – det kan räcka för att tappa poäng.

Almtuna gjorde ingen bra match, det måste slås fast. Boden är särklassig jumbo i kvalserien och jag tycker inte att det ska behöva bli så spännande eftersom Almtuna är ett så mycket bättre lag.

Nu var Almtunas försvarsspel – och spelet kring egen kasse – bättre än vad det var när man mötte Kristianstad, men jag efterlyste bättre skridskoåkning och intensitet. Det gick helt enkelt för sakta.

Jag sade på gång till kollegan Henrik Söderlund att "nu ramlar det nog in ett 2–2-mål snart." Känslan var inte god, om man säger så.

Samtidigt som Almtuna jobbade för att hålla undan så hände det saker i de andra matcherna, särskilt i Skåne. Filip Lander skickade in 2–2 för Hudik, och det gjorde att läget i tabellen förändrades dramatiskt.

Hur kommer det att gå?

Statistiskt så kommer Almtuna att förlora mot Vita Hästen. Samtidigt bör ett taggat Kristianstad vinna mot ett avsågat Tranås och då har vi en tabell som ser ut så här inför den sista omgången:

Kristianstad 21 poäng

Vita Hästen 21 poäng

--------------------------

Almtuna 18 poäng

Då bör Almtuna ha bättre målskillnad än Kristianstad, men då får det inte bli något Ais-ras i Norrköping, som det blev exempelvis blev i fjol (7–0) och det får inte bli Kristiandstadsseger med tiotalet kassar mot Tranås.

Skulle Almtuna vinna mot Vita Hästen är kontraktet nästan klart. Tre poängs försprång och minst tolv måls bättre målskillnad än Hästen.

Men ... det kommer att bli ruggigt spännande.

Till sist: Jag såg när Vita Hästen gjorde mål mot Kristanstad, men jag tyckte att pucken var långt ifrån över mållinjen. Men mål blev det. Nu har det hänt igen. Vita Hästen sparkade in en puck (1-2) mot Tranås. En supertydlig spark enligt mig. Detta är beklagligt när det är så mycket som står på spel.