Segern hemma mot Modo i måndags kväll var något som Almtuna verkligen behövde. Hade det blivit en femte raka förlust hade krisstämpeln kunnat sättas på det lag som i fjol var hockeyallsvenskans mest positiva överraskning. I år har mycket av snacket handlat om förluster och skador.

– Det är klart att vi har haft otur med skador. Har man inte världens största trupp så märks det men vi kommer att växa oss starka tillsammans. Får man en tung start så vänder man inte det över en natt. Men nu när det varit tungt tycker jag att det är många som klivit fram, säger Danielsson.

Almtuna behövde dels poängen mot Modo men dels också lite lugn och ro. För det har hänt mycket i och runt laget som väckt frågor. På bara en dryg vecka lämnade två kontrakterade backar, Måns Hermansson och Adam Thilander, och Linus Rotbakken, som fick gå efter förra säsongen, plockades tillbaka från Karlskoga. Kan kontrakt bara brytas lättvindigt?

Måns Hermansson blev i samma ögonblick som han lämnade Almtuna klar för tidigare klubben Tingsryd.

– I Hermanssons fall ville vi och han samma sak. Vi tyckte inte att det funkade hos oss. Han hade en tendens att vilja åka hem varje helg redan från start. I övrigt en klockren kille som gav allt för oss. Vår analys var ändå att det skulle bli svårt för oss att få honom lika bra som han var i Tingsryd.

Thilander valde att bryta kontraktet mer på eget initiativ. Till UNT har han uppgivit privata skäl utan att utveckla det och samma sak har Almtuna fått höra.

– Han har berättat att han inte mått bra hos oss under en längre tid. Han har ju bara angivit familjeskäl och vi har ju frågat om det är något vi kan hjälpa till med men jag vet verkligen inget mer än så, säger Danielsson.

När Almtuna samtidigt i inledningen har dragits med skador på inte mindre än fyra andra backar varav två, Jonathan Léman och Jesper Mångs, fortfarande är på skadelistan, så har numerären tunnats ut rejält. En räddning har varit att skola om Jacob Svensson från forward till back. Ett skifte som slagit väl ut.

– Vi är jättenöjda med honom och Jacke kommer fortsätta vara där. Fram till jul tror jag inte att vi kommer att förändra i alla fall.

Dessutom har man nu plockat tillbaka trotjänaren Linus Rotbakken. En spelare som Almtuna inte ville förlänga med i våras.

– Med facit i hand var det ett felbeslut, absolut, erkänner Danielsson.

– Redan på försäsongen kände vi att vi saknade honom. Han har gjort många bra säsonger för oss och vi tror att vi kan få ut ännu mer av honom. Han är van att spela många minuter för oss. Det var bra omständigheter som gjorde att vi kunde plocka hem honom, säger Danielsson som också erkänner att ruljangsen på backsidan blev lite för stor till den här säsongen.

– Det har kanske blivit för många backar att skola in, säger han.

Förutom i fallet Rotbakken hade Almtuna dock ingen möjlighet att behålla övriga. Det handlade om SHL-erbjudanden och ekonomi.

Med endast fem ordinarie backar att tillgå och en omskolad forward kommer Almtuna tills vidare att ha två egna juniorbackar med på varje träning. Till Kallinge/Ronneby utlånade Filip Andersson kommer att stanna i Blekinge.

– Filip mår bra av att utvecklas i Kallinge så han får köra på där i lugn och ro.

En annan spelare som har lånats ut är centern Albin Lundin. I samma veva som Tobias Hage, som tränade med laget i en och en halv månad innan han erbjöds kontrakt, kom in i laguppställningen hamnade Lundin i Djurgården och SHL. Allt för att Stockholmsklubben hade skadeproblem. Frågan är vad som händer med Lundin när tvåmånadersavtalet med Djurgården går ut? Ais sportchef säger sig inte ha något svar på det i dagsläget.

– Albin är våran spelare men jag får återkomma i den frågan. Det får bli en ny uppdatering om en månad (då avtalet med Djurgården går ut).

Kanske var det vändningen vi fick se i matchen mot Modo då laget höll nollan och samtliga spelare gjorde jobbet fullt ut. Klart är att det är spelarna i den nu befintliga truppen ska göra det även framöver.

– Vårat lag dög egentligen från start också men vi gick in i säsongen med lite fel inställning och det har varit en resa att rätta till det. Vi ska jobba stenhårt internt i gruppen och jag sitter inte och letar en massa namn som ska rädda oss. Vi ska lyfta oss i gruppen och få fram fler insatser som den mot Modo, säger Danielsson.