Det var på fredagen som nyheten som slog ned som en bomb: Nichlas Falk, som tog över huvudansvaret i Almtuna för bara några veckor sedan, har fått sparken.

Men sedan kom nya uppgifter, främst gällande ordvalet.

– Falk är kvar i föreningen, han har inte fått sparken. Falk är en duktig tränare, men nu under kvalet kommer han att stå utanför laget, precis som en spelare kan göra, säger Niclas Fröberg, ordförande i Almtuna.

Nichlas Falk skrev på för Almtuna inför bortamatchen mot Oskarshamn i januari, en match där han dock inte ledde laget. Det blev 13 matcher i båset för Falk med ett poängsnitt på 1,23, att jämföras med Gudmundssons/Ragnarssons 1,15.

Exakt hur det gick till när Nichlas Falk petades är oklart. UNT har förstås sökt Falk men utan framgång. Enligt Fröberg var det odramatiskt.

– Vi satsade allt på att undvika kvalserien och det lyckades inte. Samtidigt vet vi att det tar tid att sätta en ny organisation. Bedömningen var att vi har störst möjlighet att klara kvalet med den här uppställningen.

Det blir alltså Björn Danielsson som kommer att leda laget i kvalserien tillsammans med Martin Gudmundsson och Marcus Ragnarsson.

För gemene man kan det nog kännas märkligt att Nichlas Falk inte kommer att vara nära laget under kvalserien samtidigt som han blir kvar i föreningen. Han har dessutom kontrakt även nästa säsong.

– Vi har ett konsultavtal med Falk som gäller den här säsongen och nästa, beroende på i vilken division vi spelar, säger Fröberg.

Med andra ord kan Nichlas Falk bli huvudtränare nästa säsong – trots allt?

– Det kan mycket väl bli så. Jag vill poängtera att Nichlas Falk är en kompetent och duktig tränare. Det här beslutet gäller nu och tre veckor framåt. Efter säsongen får vi göra en utvärdering.

Är det inte osannolikt att Falk skulle komma tillbaka efter den här säsongen och bli huvudtränare för Almtuna?

– Det tycker jag inte alls faktiskt. Alla som kan något om organisation och gruppdynamik vet att det tar tid att sätta ett nytt ledarskap.

Är ni inte rädda för att detta resonemang kan uppfattas som lite "sandlådeaktigt" i övriga hockey-Sverige?

– Om andra har den uppfattningen så får vi acceptera den. Så tycker inte vi i alla fall, säger Niclas Fröberg.