Dalens övertidsvinst i den tredje semifinalen i Uppsala höll nerven vid liv i matchserien i bäst av sju möten. Inför måndagskvällens fjärde drabbning i Umeå var Storvreta fast beslutna om att vässa avslutseffektiviteten för att kunna resa hem med segern och en 3-1-ledning i matcher.

Storvreta inledde piggt genom en samlad defensiv och fartfyllda offensiva försök. Robin Nilsberth och Alexander Rudd var två framträdande Storvreta-profilen under hela drabbningen. Nilsberth med två mål från sin backposition och Rudd med sin fantasi och skicklighet offensivt.

Nilsberth var också den som gav gästerna ledningen med assist från just Rudd efter knappt fem minuter.

Artikelbild

| Viktor Klintsten med en fin räddning.

– Vi hade förstås bra koll på hur hårt Dalen kämpar, så trots första målet kunde vi inte slappna av, menar tränaren Andreas Harnesk efteråt där han stod utanför omklädningsrummet och såg fram emot att få analysera matchen djupare med gamla Umeå-bekanta.

Intensiteten och närkampsspelet var på hög slutspelsnivå, utan att bli överdrivet fult. Båda lagen var fullt medvetna om att eventuella utvisningar skulle kunna bli direkt avgörande i slutändan.

Att matchen var helt jämn inför mittenperioden fick inte tränaren Andreas Harnesk att ändra några avgörande taktiska drag.

– Vi hade sagt till varandra innan matchen att vi skulle ha tålamod. Försöka förbättra vår effektivitet, sätta våra lägen helt enkelt.

Med de nära 1800 åskådarna i ryggen försökte hemmalaget gå för ett ledningsmål. Men istället var det Storvreta som kunde gå fram till en 3-1-ledning inför den tredje perioden.

I den tredje perioden var Dalen tvunget att förr eller senare satsa mer krut framåt i jakt på en reducering och kvittering. Det mer öppna och mer böljande spelet som följde lyckades Storvreta bemästra länge och väl, men till slut kunde inte ens den storspelande målvakten Viktor Klintsten stå emot.

Hemmalaget hämtade upp till 3-3, innan Storvretas Tobias Gustafsson såg ut att bli hjälte med sitt 4-3-mål. Men med blott fyra sekunder kvar tryckte Dalen in ytterligare en kvittering och förlängning väntade.

– Dalen hade inget att förlora mot slutet av ordinarie tid och här på deras hemmaplan kan de få ett bra tryck mot slutet, det såg vi i kväll, fortsätter Harnesk.

Förlängningen bjöd på stort raffel. Hemmalaget hade ett skott i stolpen och fick möjlighet att avgörande i power play. Men istället var det Storvretas Jimmie Pettersson som satte segermålet, 9.21 in i förlängningen. Nu står det 3-1 i matchserien och Storvreta kan avgöra i hemmaborgen och därmed ta sig till ännu en SM-final.

– Klart att vi siktar på att avgöra inför vår hemmapublik. Vi ska göra allt för att ta oss till final, log Pettersson efter sitt viktiga avgörande.