Segelklubben, med anor från tidigt 1900-tal, går in i säsongen med målsättningen att klara det allsvenska kontraktet, och ska göra det med en satsning som sträcker sig långt över generationsgränserna.

– Laget som ska segla i allsvenskan i år har ett åldersspann på närmare 50 år. Vi ser en stor möjlighet för våra yngsta seglare att få lära sig av de betydligt mer rutinerade, berättar Jonas Ettemo som projektleder den nya satsningen.

Ebba Ettemo, 14, var med redan under förra året när det allsvenska kontraktet säkrades. Hon tycker att det är spännande att få vara med i klubbens satsning, och att hon lär sig mycket av sina betydligt äldre lagkompisar.

– Det är intressant att få vara med och träna och tävla med seglare som är mycket äldre än mig. Jag lär mig jättemycket av dem, något som jag försöker ta med mig och föra vidare till seglare som är yngre än mig.

Staffan Eklund, 60, är flerfaldig svensk mästare i IF och Neptunkryssare, han ska tillsammans med en fyrmannabesättning beståendes av Christer Olsson, 56, Thomas Tennström, 22 och Sofia Lennerstrand, 17, representera USS i allsvenskans första deltävling som avgörs i Strängnäs i mitten av maj. Precis som sin 46 år yngre lagkamrat Ebba Ettemo ser Eklund positivt på klubbens nya filosofi.

– Kompetensöverföringen som vi äldre får chansen att bidra med till våra unga seglare är jätteviktig och behövs för att klubben ska stå rustade när vi rutinerade lägger av. Gensvaret från ungdomarna har varit genomgående positivt och samarbetet oss fyra emellan blir bara bättre och bättre.

Seglingen har i såväl hobby- som tävlingssammanhang länge ansetts vara en dyr sport med en stor manlig dominans. Men nya vindar tycks blåsa inom den svenska seglingssporten, där medlemskostnaderna sjunker och tjejerna blir allt fler.

–  Andelen tjejer ökar hela tiden inom besättningarna i allsvenskan, och är nu uppe på 39 procent, en siffra som lär öka ännu mer, berättar Jonas Ettemo.

Att sporten är till för "överklassen" och samhällets bemedlade är också det en fördom, om man ska tro Jonas Ettemo.

– Många har den förutfattade meningen att seglingen är en dyr sport. Den kan vara hur dyr som helst, men den behöver verkligen inte vara det. Är man under 23 kostar ett medlemskap hos oss bara 150 kronor per år, och då har man tillgång till båt under hela säsongen. Jämför man det med andra sporter är det extremt billigt.

Anna-Karin Theelke som sitter i USS styrelse, och som dessutom ska tävla i allsvenskan under säsongen förklarar hur det kan vara så pass billigt.

– Juniorseglingen är det viktigaste vi har i klubben, vi måste växa underifrån. Det är en medveten satsning för att erbjuda alla som vill testa på sporten en möjlighet att faktiskt göra det. Seglingen får inte bli en sport som bara utövas av barn med rika föräldrar.

Med sänkta kostnader och en modernare seglarkultur tycker sig USS medlemmar skönja en tydlig trend; fler ungdomar hittar till seglingen.

– Vi märker av att allt fler unga upptäcker sporten. Flera andra klubbar är precis som vi inne i generationsväxlingar, vilket är välbehövligt för sporten, säger Mats Wahlberg som är lagledare för klubbens allsvenska lag.

Allsvenskan avgörs i fyra deltävlingar med start i Strängnäs 17-19 maj och fortsätter under sommaren med deltävlingar i Malmö och Örnsköldsvik. Serien avslutas sedan i mitten av september i Västerås.