Magnus Hellbergs hockeyresa bara fortsätter. Den har hittills tagit honom till tre världsdelar. Och sedan i höstas är det Asien och Kina som är hemma. Efter fem säsonger i USA fick det vara bra. Det hade gett honom massor av erfarenhet men endast ett fåtal chanser i NHL. Han var redo att testa något nytt och hade ett tydligt mål i sikte när han skrev på för nystartade kinesiska klubben Kunlun Red Stars som har sin bas i Shanghai och ingår i den stora ryska Kontinental Hockey League, KHL.

– Innan jag skrev på visste jag att min chans att spela i landslaget skulle öka. Och jag hade som mål inför säsongen att slå mig in i landslaget.

Kunlun missade visserligen slutspelet men Hellberg är nöjd ändå. Och känner att han gjorde rätt som tog steget från väst till öst på kartbilden.

Artikelbild

| På topp. Säsongen i KHL har varit bra, så bra att Magnus Hellberg slog sig in i den svenska OS-truppen. Hockeylivet leker för den tidigare Almtunamålvakten.

– Ja, det måste jag säga. Jag kände ju att efter fem år i USA ville jag testa något nytt och hade tittat på KHL. Det skulle vara ett äventyr i en väldigt bra liga så jag tänkte: jag testar.

Men helt lätt erkänner han har det inte varit. KHL spänner sig över många tidszoner så det tar tid bara att lära sig hitta ett sätt att få sömn i tillräcklig omfattning och kunna ladda om mellan matcherna. På slutet av denna säsong bytte de tidszon gång på gång. Det var matcher i vitt spridda ställen som Shanghai, Minsk, Moskva, Amur och Vladivostok. Från Shanghai till Minsk är det 750 mil fågelvägen. Från Minsk till Vladivostok nästan lika långt. Men det är i Shanghai som just nu är hemma och där stortrivs han

– Det är en otroligt cool stad. Det är klart annorlunda att bo i Kina men det är bra mat och vi trivs bra, säger han.

Han trivs så bra i laget och staden att han blir kvar även nästa säsong. Ett nytt ettårskontrakt skrevs nyligen på. Och det var där han och flickvännen kom i kontakt med en organisation som räddar hundar från ett liv på gatan. Ganska snabbt fick organisationen behov av en fosterfamilj och då kunde de bara inte säga nej till Rupert.

– Vi fick honom för två och en halv månad sedan. Det är en mix av vad vi tror bordercollie och nåt mer. Vi blev fästa vid honom snabbt, han är riktigt härlig och är en del av familjen nu. Han kommer att hänga med hem till Uppsala.

Men innan dess ska 26-åringen vara med om ett nytt äventyr. Hellberg är inte spelaren som gått rakt igenom samtliga ungdoms- och juniorlandslag under sin väg till Tre kronor. Faktum är att han inte hade spelat en enda landskamp innan han vaktade målet i Karjala Cup mot Kanada i november. Debuten slutade med att han tog samtliga 34 kanadensiska skott.

– Otroligt stort och absolut en dröm, säger han om när han fick dra på sig den gula Tre kronor-tröjan för första gången.

Och drömdebuten stärkte såklart hans aktier att bli uttagen även till Channel One Cup i Ryssland och nu till den svenska OS-truppen.

– Jag har försökt vara mig själv, en positiv kille, och försökt visa vad jag står för som målvakt. Och de verkar gilla mig.

Han är uttagen tillsammans med Växjös Viktor Fasth och en annan tidigare Almtunamålvakt, Jhonas Enroth numera i Minsk.

– Jag slåss ju om speltid med två otroligt bra målvakter. Det är bara att ge järnet på träning och visa att man är någon att lita på, och självklart vill jag spela så mycket som möjligt.

När UNT pratar med målvakten har laget en träningsdag kvar i Stockholm inför avresan till Sydkorea. Och ännu vet han inte vad som väntar.

– Man känner väl inte hur stort det är förrän man är på plats. Det blir lite surrealistiskt, säger han.

Vad ska svenska supportrar våga hoppas på då?

– Jag tror absolut att vi kan slåss om guldet. Sedan har det ryska laget kanske det bästa på papperet, de har otroligt bra spelare. Och Kanada var bra när vi mötte dem i Karjala Cup. Det är så svårt att veta på förhand och det är en så kort turnering. Självklart siktar vi på att vinna.

Vid sidan av de egna träningarna och matcherna hoppas han få tid för att se en del annan idrott. Och får han välja blir det gärna curling, där Sverige precis som i ishockey har goda medaljchanser. Dessutom ska han passa på an insupa så mycket OS-atmosfär han kan.

– Det är få förunnat att vara med på en sån här resa, säger Hellberg.

En resa som han varit med och skapat själv.