Dramatiken var det sannerligen inget fel på. Inte heller utgången om man är svensk. Tre Kronor säkrade för ett par veckor sedan sitt andra raka VM-guld och Magnus Hellberg har först nyligen kunnat smälta intrycken en aning. Det är ju så mycket som händer i hans liv för stunden.

– Nu har man landat lite, men det var helt galet. Jag hade som mål inför säsongen att få representera Sverige och spela i landslaget. Sen kom jag med till Karjala Cup och därefter på varenda landslagssamling och även OS. Sen blev det att några tackade nej och nån som var skadad och då växte ju chanserna för VM. Och att få komma med till VM och vinna VM-guld kunde inte ha blivit ett bättre avslut på säsongen. Det var helt magiskt att få vara med och vinna guld, en mäktig känsla.

Hellberg inledde turneringen i Danmark med att stå i de två första matcherna. Han hyllades för sina insatser men fick sedan bara vakta målet i ytterligare en match i den långa turneringen. Landslagsledningen satsade i stället på Anders Nilsson mellan stolparna. Ett val som är svårt att kritisera nu när det blev guld och Nilsson var en av de stora svenska guldhjältarna i finalen mot Schweiz.

Artikelbild

| En gädda på nästan nio kilo drog Magnus Hellberg upp utanför Östhammar.

– Självklart vill man spela så mycket som möjligt. Anders Nilsson är en duktig målvakt också, med rutin, och tränarna satsade på honom och det gick ju vägen. Men jag var med och spelade matcher och är glad att jag fick bidra, säger Hellberg som säger sig ha fått många frågor om varför valet inte föll på honom.

Efter firande i Köpenhamn fick han träffa delar av kungafamiljen på Slottet i Stockholm följt av svenska folkets hyllningar i Kungsträdgården. Nu hoppas han kunna få glädja även supportarna hemma i Uppsala. På Stanley Cup-manér ska nämligen VM-bucklan få vandra mellan spelarna.

– Jag ska försöka planera lite för det, säger Hellberg.

Så du tänker ta med den till Gränbyhallen eller nåt?

Artikelbild

| Den ryske storstjärnan Pavel Datsiuk är en av Hellbergs nya lagkamrater kommande säsong.

– Lite såna tankar har jag ju. Det vore kul om folk fick känna på den och man spelar ju för svenska folket. Det skulle vara väldigt roligt, jag är ju stolt att jag kommer ifrån Uppsala.

Men 27-åringen har mycket annat att tänka på – och glädjas över – också. Efter att ha tillbringat en säsong i KHL-laget Kunlun Red Stars från Kina var tanken att det skulle bli ytterligare en. Debutsäsongen var strålande och ledde ju till landslagsspel samtidigt som han dessutom trivdes väldigt bra i Shanghai. Men trots att han skrev på ett nytt kontrakt är det St Petersburg som blir hem den kommande säsongen. För nyligen värvades han av storklubben SKA som innehåller stjärnspelare som bland andra Pavel Datsiuk.

Artikelbild

| Två välbekanta lag för Magnus Hellberg. Bilden är från när hans nya klubb SKA St Petersburg mötte Almtuna i en träningsmatch för några år sedan.

– Tanken vara att det skulle bli Kunlun ett år till, jag trivdes otroligt bra där men så letade St. Petersburg en målvakt och ville ha mig. Det är väldigt roligt eftersom det är en av Europas bästa klubbar. Det är ett lag som går för att vinna varje år och blir ett steg till i karriären. Sedan har jag ju lite närmare hem, bara en och en halv timme med direktflyg.

– Det är väldigt kul att de tror på mig men självklart blir det en extra press men det är något jag tror att jag ska växa med.

I SKA, som Tony Mårtensson från Märsta spelade för under inte mindre än dem säsonger, återfinns två andra svenskar i form av backarna David Rundblad och Patrik Hershley. Hellberg känner båda som tidigare. Om speltiden kommer han att få fajtas med ryske VM-målvakten Igor Shestyorkin.

– Tanken är väl att det är han och jag som ska konkurrera om det.

Och så var det ju det där med fiskelyckan. Han har inte som många andra hockeyspelare fastnat för golf utan det har i stället blivit fiske som aktivitet när han vill koppla bort tankarna på hockey och annat ett tag. Sommarens andra fiskeförsök gav en rejäl baddare. Hellberg plockade nämligen upp en gädda på hela 8,7 kilo utanför Östhammar.

– Det är den största jag har fått upp. Först VM-guld och så kommer man hem och får personbästa. Segertåget fortsätter, säger han med ett skratt.

Men exakt var han fick upp den vill han inte säga.

– Platsen är hemlig.

Nyligen gjorde han även tävlingspremiär inom fisket på en tävling vid Nynäshamn. Då gick det inte riktigt lika bra ...

Flytten till St. Petersburg sker i mitten av juli. Tills dess tränar han på hemmaplan i Uppsala med Johan Söderström, som även han ingick i Tre Kronor, och Almtunamålvakterna Oscar Fröberg och Arvid Ljung.