Krönika Pälsar, Lennart Hyland och så bandy förstås.

Nu har Tranås även fått ett hockeylag att respektera. Klubben lär ha en treårsplan med siktet inställt på att spela allsvensk hockey. Laget hade faktiskt chansen redan den här säsongen. Jag skriver HADE, för nu är troligen alla möjligheter borta. Det hade behövts tre poäng mot Almtuna.

Almtuna då? Jag blir inte klok på laget.

Här inleder man kvalserien övertygande. Allt såg ut att gå som på räls.

Tranås var chanslöst i premiären, Hudiksvall stundtals utspelat i den andra och så den lekande lätta vändningen mot Boden.

Så kom förlusten mot Vita Hästen – som inte är så mycket att säga om, Ais har svårt för det laget – men Kristianstad i lördags? Det var som att vända på en hand jämfört med inledningen på serien.

Okej, Kristianstad på bortaplan är knepigt, men som det såg ut. Nattsvart. Slowmotionspel.

Almtuna var nere i brygga (och kanske är det fortfarande?) och vad händer då? Jo, då kommer en oerhört bra insats igen. Dessutom mot uppåtgående Tranås på bortaplan.

Nu var det fart i skridskoåkningen samtidigt som pucken gick snabbt. Blad till blad. Raka motsatsen till det vi såg i Skåne i lördags.

Almtuna spelade ut Tranås.. Min enda kritik är att det blev lite för många passningar ibland. Mer skott, lägen fanns i mängder.

Hur som helst, en solklar Almtunaseger och en målskillnad som är överlägset bäst av topptrion. För nu blir det ett race mellan tre lag: Vita Hästen, Kristianstad och så Almtuna.

Det är väldigt svårt att sia om utgången. Vinner Almtuna på fredag mot Hudiksvall kommer man garanterat att ligga på allsvensk plats när omgången är färdigspelad eftersom Vita Hästen och Kristianstad möts, men först på lördag.

AlmtunatränarenMarcus Ragnarsson talade innan Tranåsmatchen om att laget haft några samtal av allvarlig art. Det hjälpte tydligen. Det här Almtunalaget – särskilt om man talar om de offensiva kvaliteterna – är egentligen alldeles för bra för att åka ur allsvenskan.

Men, som sagt, det är trots allt nästan omöjligt att tippa utgången. Almtuna har visserligen Kristianstad hemma i sista omgången, men också ”omöjliga” (för Almtuna) Vita Hästen på bortais.