Jag har sett Almtuna i kvalserier tidigare. Ganska många gånger.

Den serie jag minns mest är mer än 30 år gammal. Claes-Göran "Myggan" Wallin var tränare och Almtuna hade satsat hårt på att avancera från ettan. Janne Claesson var den stora spelaren.

Allt höll på att sluta i fiasko.

I den sista matchen – precis som den i morgon, söndag – ställdes Almtuna mot ett Skånelag. Allt avgjordes i Osby. Almtuna vann efter jätteraffel. Men den gången handlade det om att avancera i seriesystemet.

Söndagens match är något helt annat.

Jag kan inte missas att Almtuna har avslutat en säsong med att spela en så avgörande match.

Uppsala kommun har beslutat att det ska byggas en ny arena. Det talas om att den ska stå klar någon gång 2022.

5 000 publikplatser. En modern evenemangsarena där ishockeyn ska spela den i särklass största rollen.

Det är just därför som söndagens match är så viktig.

Samtidigt som spaden sätts i jorden kan Almtuna möta Segeltorp inför 284 åskådare i Gränbyhallen.

Men nu ska jag inte måla fan på väggen. Jag tippade tidigare att Vita Hästen vinner kvalserien, att Almtuna blir tvåa och Kristianstad trea. Det tipset står jag fast vid. 3–1 är mitt resultat.

Nu finns det en del fallgropar på vägen.

Almtuna är ett bättre ishockeylag än Kristianstad – det råder inget tvivel om detta. Almtuna har fullständigt spelat ut division I-lagen i åtminstone 10–12 perioder av sammanlagt 20.

Almtuna har bättre fart än Kristianstad.

Almtuna har kapacitet för att vinna enkelt.

Men i den här matchen finns det annat som kan avgöra. Det mentala spelet, det som händer i spelarnas huvuden, är lika viktigt som allt annat. Och då vet jag inte vilket lag som är bäst.

Kristianstad hade redan varit klart för allsvenskan om man vunnit hemma mot de i tabellen avsågade lagen Hudiksvall och Tranås. Kan det tyda på svaga nerver, gummiarmar och skakiga ben? Jag vet inte.

Första målet kommer att betyda oerhört mycket. Det kommer att bli ganska så fullt på läktarna, och hemmapublikens stöd ska inte underskattas. Titta bara på Vita Hästen senast, som lyftes fram av åskådarna.

Den i vanligt fall så tysta Uppsalapubliken kommer att vakna om Almtuna får medvind – genom att ta ledningen. Då kan publiken bli som en extra spelare när det handlar om sargdueller och andra kampmoment.

Jag tror att nyckeln till Almtunaseger ligger i spelet i egen zon.

Snabba passningar (inte alltid, men när minsta lilla läge finns) och ett rörligt forwardsspel blir superviktigt.

Ska man sätta press på motståndaren så måste det vara kordinerat och inte enstaka rusningar. Laget får inte bli för långt, som det brukar heta.

Klarar Almtuna av allt detta – och det tror jag – så blir det seger och hockeyn i Uppsala kan leva vidare på en relativt hög nivå.