Det var fem sekunder kvar av hela grundserien när AIK:s Gary Nunn gjorde 4–4 mot Almtuna och skickade ner laget i kvalserien.

Tårar av besvikelse i Almtuna.

Enligt UNT:s Daniel Meisels, som var på plats på Hovet under den matchen, så gick det nästan att känna stämningen och ångesten genom väggarna på omklädningsrummet.

Nu kommer nästa viktiga match som ställer AIK-matchen i skuggan. Det här är den verkliga ödesmatchen. Vinna eller försvinna.

Almtuna måste vinna (två eller tre poäng)för att spela i allsvenskan nästa säsong. Allt annat och det blir spel i hockeyettan.

I en intervju efter förlusten mot Tranås i torsdags fick Kristianstadstränaren Mikael Gath frågan om hur det känns att åka upp till Uppsala och känna all press, att man måste vinna. Han kontrade direkt på frågan:

– Om vi känner av pressen? Det är ingenting mot vad Almtuna känner!

Men Almtunatränaren Martin Gudmundsson håller inte riktigt med:

– Den mentala aspekten är ganska likvärdig. Vi har något att försvara, men samtidigt har Kristianstad haft ett par matchbollar och inte klarat av att slå in någon av dem, säger han.

När lagen möttes i Kristianstad vann hemmalaget med 5–4 efter en mycket dålig inledning av Almtuna, som mer eller mindre sköljdes över i den egna zonen och fastnade där många gånger.

– Vi har bra koll på hur Kristianstad vill agera. Nu har det varit ett lite annat spel på bortaplan, som mot Vita Hästen. Jag tror ändå att de vill komma upp hårt på oss och det gäller att snabbt ta sig ur egen zon.

Gudmundsson var väldigt missnöjd med lagets insats i Kristianstad.

– Det är viktigt att vi flyttar pucken snabbt och att alla gör sig spelbara, säger Almtunatränaren och får det att låta så enkelt.

– Lag med självförtroende löser sådant enkelt. För oss har det varit mycket upp och ner.

Att "hela klubbens existens" står på spel är alla medvetna om. Frågan är hur Almtuna kommer att hantera situationen. Hur viktigt är första målet?

– Det är klart att det kommer att bli viktigt. När Vita Hästen fick första målet i torsdags så tycker jag att det släppte litegrann för dem, de vågade gå för tvåan. Det är lättare att slappna av om man får ledningen.

Målvaktsspelet lär som vanligt bli viktigt, liksom att de ledande spelarna kliver fram – och allt detta gäller förstås båda lagen.

I Almtuna är det Tony Mårtensson som har mest rutin – dock aldrig från den här typen av match, där förlust leder raka vägen ner i division I.