Det var utan att överdriva en sexpoängsmatch i Tingsryd. Ett hemmalag som hade fyra poängs försprång på Almtuna.

Bottenstriden kunde nästan ha avgjorts i Nelson Garden Arena.

Hade Tingsryd tagit tre poäng så hade det med största sannolikhet blivit en oviss kvalserie för Uppsalalaget – och så kan det förstås fortfarande bli men läget är helt annorlunda nu.

– Den här segern betyder förstås jättemycket för känslan i gruppen. Nu har vi hugg igen, men hade vi förlorat hade det varit sju poäng och då hade det blivit en stor uppförsbacke, säger tränaren Nichlas Falk.

Almtunas försvarsspel imponerade från första nedsläpp, och särskilt i andra perioden stängdes Tingsryd ner totalt.

Tillsammans med ett bra målvaktsspel av Oscar Fröberg och så den magiska klubban (från nummer nio, Tony Mårtensson) lades en bergfast grund till en oerhört viktig trepoängare.

– Oscar spelade lugnt och stabilt och Tony är tungan på vågen, säger Falk på telefon från småländska Tingsryd.

Tony Mårtensson hade lovat att göra sin bästa match för säsongen, och så blev det också. Han låg bakom oerhört mycket förutom sina två mål. Helt enkelt en magisk klubba.

– Nja, det vet jag inte ... Men det var skitkul att spela i alla fall och jag kände mig extra laddad. Vi följde vår matchplan och Oscar kom upp stort i målet, berättar Mårtensson från spelarbussen.

Almtuna ligger dock fortfarande kvar på kvalplats, men insatsen mot Tingsryd gav säkert råg i ryggen – och i huvudena.

– Vi lade ner ett oerhört jobb i spelet utan puck och vi växte in det hela efter deras powerplay i den första perioden. Sedan blev det lite rörigt på slutet, men då var det Oscar som räddade oss, säger Nichlas Falk.

Tingsryd hade svårt att komma in på mål och förpassades oftast till sargen och när skottläge kom, så var det ett Almtunaben eller en Almtunaklubba som stoppade pucken.

– Det kändes som att vi hade kontroll. Sedan var det viktigt att få utdelning. Hade vi fått ledningen mot Karlskrona hade vi kunnat vinna den också, konstaterar Nichlas Falk, som nu fick se sitt nya lag spela säsongens bästa (under hans ledning) försvarshockey.

– Ja, det tycker jag. Mest disciplinerade.

Kolla i matchfaktathär intill, där finns det återstående spelprogrammet för de inblandade lagen: Pantern, Tingsryd och Almtuna. Det är bara att räkna ...