Krönika Almtuna eller Vita Hästen åker ur allsvenskan. I alla fall statistiskt sett.

Under de senaste åtta säsongerna har det bara hänt en gång att de båda lagen från allsvenskan klarat sig kvar, och traditionens makt är som bekant stor.

En kvalserie är något helt annat än serielunken, det har historien visat.

Man kan säga att de allsvenska lagen är bättre, att de ska, eller bör, klara ett kval på tio matcher. Men så enkelt är det inte – bevisligen.

Det var samma sak med kvalserien till elitserien (numera SHL) där de så kallade experterna – särskilt de som var verksamma på riksnivå – oftast dömde ut lagen från allsvenskan som chanslösa.

Historien visar något helt annat. Oftast var det ett elitserielag som åkte ur.

Det kommer alltså att bli en tuff kvalserie för Almtuna och Vita Hästen.

När man tittar lite närmare på förutsättningarna och på siffrorna så ser det faktiskt mörkt ut för Almtuna.

1) Laget tog 61 poäng i grundserien, att jämföras med Trojas 66 i fjol – och Troja ramlade ur.

2) Almtuna var fem sekunder från att klara sig kvar. Vita Hästen har varit mentalt förberett för en kvalserie i åtskilliga veckor. Sådant kan definitivt påverka. Titta på Västerås för två år sedan, som snuvades av Björklöven när det var 46 sekunder kvar. Västerås åkte ur.

3) Motståndarna har allt att vinna. Det finns nog inget av kvallagen som "måste" ta steget upp. Almtuna "måste" klara sig kvar.

Nu finns det förvisso en del saker som talar för Almtuna – och de argumenten är ganska så tunga. Det tyngsta är att division I-lagen ser så ojämna ut, att det inte finns någon storsatsande favorit. Alla slår alla. Ungefär så.

Detta talar för att många lag från hockeyettan håller skaplig klass men att spetsen saknas. Jag kan givetvis ha fel, men det verkar inte finnas något Västerås (16/17) eller Södertälje (15/16) den här säsongen.

När man bakar ihop allt detta så blir det "fifty-fifty" – alltså en jämn kamp ända in på mållinjen, där dagsformen hos vissa spelare (målvakterna, Tony Mårtensson med flera) kan bli helt avgörande.

Att tippa kvalserien låter sig inte göras i en handvändning.

En sak kan vi nog vara överens om: Åker Almtuna ner till division I samtidigt som det äntligen ska byggas en arena så blir det antiklimax av allt.

Ett Almtuna i hockeyettan kommer inte att göra som Västerås, att kliva upp direkt och bli ett allsvenskt topplag. Almtuna har inte den hockeytraditionen och lär inte behålla publiken heller, som Västerås gjorde.

Nej, åker Almtuna ur så är det godnatt för en lång tid framöver.

Hockeyn försvinner inte från Uppsala – Almtuna kommer inte att läggas ner, men man blir knappast ett topplag i allettan.

Det som kan rädda klubben vid en degradering är just arenan i kombination med en stor sponsorsatsning. Men kommer det att hända? Knappast.

Det är alltså några oerhört viktiga veckor för Uppsalahockeyn, ja, hockeyn i hela det uppländska distriktet.

Till sist: Almtuna kunde knappast ha fått ett bättre spelprogram. Tranås hemma på torsdag och så Hudiksvall borta på lördag. På den punkten är det krattat för Almtuna. Nu ska bara jobbet göras.