Att det är mycket som står på spel i kvällens matcher är ett understatement. Om man spetsar till det kan det handla om hockeyns framtid i Uppsala även om ALLT inte kan avgöras i kväll.

På papperet ser det enklast ut för Pantern, som har fyra poäng tillgodo. Men Malmölaget avslutar med tre bortamatcher.

Almtunas och Tingsryds spelschema ser likvärdigt ut med tanke på att AIK och Oskarshamn kommer att vara klar etta respektive tvåa.

Det som starkt talar emot Almtuna är lagets usla statistik i Västervik. På fem möten har Almtuna bara två poäng och åtta gjorda mål, att jämföras med 18 insläppta. Hur viktig är den statistiken i den här matchen?

– Jag hade på känn att vi har dålig statistik där nere, men inte att det var så här illa. Det är en jättetuff bortamatch mot ett lag spelar en snabb ishockey, säger Martin Gudmundsson, assisterande tränare i Almtuna.

Segern mot Karlskrona gav säkert en liten boost för självförtroendet för Almtunas spelare, men Gudmundsson tror att laget måste spela ännu bättre för att ta poäng mot Västervik.

– Vi måste upp med en högre insats och inte bara arbetsmässigt. Vi måste vara starka runt egen kasse och även framför deras. Det spelet kommer att bli en nyckel, säger Almtunatränaren.

Tony Mårtensson har rutinen och kapaciteten att bära Almtuna och rädda laget från kvalserien. Dock får laget klara sig utan William Wiå som fick ne smäll mot Karlskrona och missar kvällens match.