Almtunas upphämtning inleddes drygt sex minuter in i den sista perioden då Viktor Hertzberg höll sig framme och slog in en retur från nära håll.

Det innebar 1–2 efter att Tingsryd gjort varsitt mål i de två första perioderna.

– Vi fick ett tidigt mål och kände att vi tog över mer och mer efter det. Vi kände att vi var bättre än dem i andra perioden men fick ingen utdelning då och sa att vi skulle fortsätta på samma sätt i tredje, säger Lucas Sandström.

Almtuna jagade en kvittering och den kom i powerplay när Linus Rotbakken fick skottläge till vänster om mål och sköt in 2–2.

Därefter såg matchen ut att gå mot förlängning men med drygt 30 sekunder kvar att spela satte Fredrik Forsberg fart mot mål. Där dök även Lucas Sandström upp och han satte 3–2 i slutminuten.

– Det är individuell prestation av "Foppa" som gör att vi vinner matchen. Han gör både en och två gubbar innan han petar över den till mig så då var det bara för mig att tacka och raka in pucken. Det var extremt skönt och jag tycker att vi vinner fullt rättvist, säger Lucas Sandström.

Därmed vann Almtuna med 3–2 efter att ha gått mållösa i årets första fem perioder.

Hertzbergs mål blev det första för 2019 och inledde vändningen som fullbordades av Sandström.

– Det är ingen höjdarmatch från vår sida men vi lyckas vända och tar viktiga poäng. Vi gnuggar på och visar desperation och då vinner man sådana här matcher. Vi har gör rätt saker och höll oss till gameplan och fick utdelning till slut, säger Lucas Sandström.

Inför dagens match stod båda lagen (och Pantern) på 42 poäng och vinsten gör att Almtuna passerar Tingsryd i tabellen och står på 45 poäng.

Bottenkonkurrenterna Pantern och Västervik spelade mot varandra och där vann de förstnämnda och det är fortsatt ytterst jämt i tabellen.

– Det är inte ofta man lyckas vända 0–2-underläge men vi hittar en väg att göra det i dag och har gjort det i några matcher tidigare. Det tyder på att vi har karaktär och inte ger upp och det var en riktigt skön seger, säger Marcus Ragnarsson, tränare i Almtuna.

I nästa omgång som spelas på onsdag ställs Almtuna mot just Västervik på bortaplan.

– Sett över 60 minuter tycker jag att vi är bättre än dem och har skottövertaget. Tingsryd är ett bra lag på att försvara och har giftiga kontringsspelare men vi sa att vi skulle fortsätta ha tålamod och det lönade sig, säger Marcus Ragnarsson.