Valresultatet för Region Uppsala innebar att de traditionella blocken fick 31 mandat var. Resterande nio mandat gick till Sverigedemokraterna. Varken de rödgröna eller Alliansen fick alltså egen majoritet, vilket öppnat upp för en segsliten maktkamp.

När den är avgjord väntar ett regionfullmäktige den 28 november. Då måste maktfördelningen vara klar. Detta eftersom landstingsskatten ska beslutas för den kommande mandatperioden och en ny ordförande i regionstyrelsen ska utses.

Politikerna har nu två månader på sig att få till ett fungerande styre och uppger att det inte är "någon brådska".

Borde inte väljarna få besked nu?

– Det pågår sonderingar men av respekt för de inblandade är det för tidigt att säga hur styret ska se ut. Vi pratar med alla utom SD och det är framförallt mittfåran bestående av L och C som vi vill ha dialog med och vi är beredda att både ge och ta över blockgränserna, säger Börje Wennberg (S).

Centerns Johan Örjes tackar dock blankt nej till inviten.

– Vår inställning står fast. Vi samarbetar inom Alliansen och gärna med Miljöpartiet, säger Johan Örjes.

Det gör också L.

– Vi vill bilda ett nytt styre med Miljöpartiet men inga förhandlingar har inletts, säger Malin Sjöberg Högrell (L).

KD:s Anna-Karin Klomp hoppas också att få ta över makten ihop med MP.

– Det är vårt förstahandsalternativ, säger hon.

Enligt moderaternas regionråd Stefan Olsson ligger partiet lågt och vill inte handla i panik.

– Vi har inte inlett några förhandlingar men vi söker samarbete med Miljöpartiet.

Skulle MP vilja styra ihop med Alliansen får partierna ihop 35 mandat. Det krävs dock ett mandat till för att få egen majoritet i regionfullmäktige med totalt 71 mandat.

– Vi skulle ändå ha stöd för att vinna voteringar, säger Stefan Olsson, moderaternas kanditat till regionstyrelsens ordförande.

I torsdags kväll mötte regionrådet Malena Ranch (MP) sin regionfullmäktigegrupp för att diskutera ett upplägg.

– Vi kom fram till att vi kan samarbeta med bägge blocken. Vårt förstahandsalternativ är ett mittenstyre med S, C och L. Om den vägen inte är framkomlig öppnar vi upp för samarbete med Allianspartierna. I bägge konstellationer är förutsättningen att vi får gehör för våra kärnfrågor, säger Malena Ranch.

Sverigedemokraterna fick nio mandat och blev tungan på vågen. Oppositionsrådet Simon Alm uppger att partiet kommer att rösta för de förslag som ligger i linje med partiets program.

– Det spelar ingen roll vilka som styr. För oss är det mest intressant med de frågor där vi kan förändra, säger han.